fbpx

Nu besteld, dezelfde dag verzonden!

Gratis verzenden vanaf 60,-

Je bestelling wordt CO2 neutraal bezorgd

Koffieboef logo

Nu besteld, dezelfde dag verzonden

Gratis verzending vanaf 60,-

Je bestelling wordt CO2 neutraal bezorgd

welke maling voor koffie

22 december 2023 | Uncategorized

Welke maling voor koffie en welke invloed heeft dit op de smaak van koffie?

 

Koffie is voor velen een essentieel onderdeel van de dagelijkse routine. De smaak, het aroma en de crema van je kopje koffie worden beïnvloed door verschillende factoren, waarbij de maalgraad van je koffiebonen een cruciale rol speelt. Het aanpassen van de maalgraad kan een aanzienlijk verschil maken tussen een slappe koffie of een crimineel goed bakkie

In dit artikel leg ik graag uit welke invloed de maalgraad op je koffie heeft.

Maalgraad: wat is het?

De maalgraad verwijst naar de mate van fijnheid of grofheid waarmee koffiebonen worden gemalen. Dit is een zeer belangrijke  stap in het proces van koffiezetten, omdat de maalgraad van invloed is op de  doorloopsnelheid van het water door de gemalen koffie tijdens het koffiezetten.

De Invloed van de maalgraag op de smaak

Gebruik je grof gemalen koffie, dan is je smaakafgiftetijd korter. Gebruik je fijn gemalen koffie, dan is je smaakafgiftetijd langer. Een smaakafgifte is de hoeveelheid smaken die door het water uit de koffie wordt onttrokken. Hoe meer smaakafgifte, hoe meer smaken in je kopje koffie.

Grofheid van de maalgraad

Grover gemalen koffiebonen krijgen korter de tijd om smaak aan het water af te geven. Dit betekent dat het water sneller door de koffie stroomt. Grovere maling resulteert vaak in:

* minder smaakafgifte: omdat het water minder contact heeft met de gemalen koffie, kan de afgifte   van smaak beperkt zijn. Dit leidt tot een slappe koffie met minder aroma en een dunne crema laag.

* een lagere zuurgraad: grovere maling kan resulteren in minder zuurheid in de koffie, wat sommige    mensen als aangenamer ervaren. De smaak van de koffie is dan echter niet in balans en dat vind ik geen crimineel goede koffie.

Fijnheid van de Maalgraad

Fijner gemalen koffiebonen hebben een langere smaakafgifte, omdat water moeilijker door de fijnere gemalen koffie kan stromen. Dit kan resulteren in:

* verhoogde smaakafgifte: fijn gemalen koffie heeft meer contact met water, wat resulteert in een intensere afgifte van smaken en aroma’s.

* verhoogde zuurgraad: fijner gemalen koffie kan een hogere zuurgraad hebben, wat kan leiden tot een helderdere, levendigere  en frisse smaak.

Te fijn gemalen koffie

Wanneer je koffie te fijn is gemalen, blijft het hete water te lang in contact met je gemalen koffie.

Je koffie verbrandt en geeft een heel bittere verbrande smaak af.

Je herkent te fijn gemalen koffie door een veel langere doorloop tijd dan de 21 tot 25 seconden die nodig is voor een perfecte kop koffie.

Koffiezetmethode en de bijbehorende maling.

Verschillende koffiezetmethoden vereisen verschillende maalgraden:

 

* Espresso: een fijnere maling is cruciaal voor een espresso van hoge kwaliteit, omdat het water minder snel door de koffie moet stromen voor een rijke smaak.

* Filterkoffie: voor filterkoffie, zoals bij een cafetière of een filterapparaat, is een grovere maling beter geschikt, omdat het water een kortere tijd nodig heeft om door de koffie te druppelen.

* Aeropress: deze methode vereist vaak een maling die ergens tussen fijn en grof in zit, afhankelijk van de gewenste smaakafgifte.

* Mokapot & percolator: een mokapot of percolator geeft het beste resultaat met een maling die precies tussen grof en fijn inzit.

 

TIP  Test de koffiemaling voor mokapot & perculator door de gemalen koffie in de geperforeerde koffiehouder te doen. Wanneer de gemalen koffie door de gaatjes valt, is deze te fijn.

TIP 2 Test bij pistonmachines en volautomaten altijd het gemalen koffieresidu. Dit moet een stevige lichtvochtige sjoelschijf zijn

 

Welke maling voor koffie